Even Voorstellen

Geschiedenis

Het Hilversums Gemengd Koor werd opgericht als koor van de KRO in november 1932. In die tijd was het gebruikelijk dat elke omroep zijn eigen koor had, dat live-optredens verzorgde voor de radio. Na de oorlog werd het Groot Omroepkoor opgericht en verdwenen de omroepkoren; het KRO koor is toen verder gegaan onder de huidige naam Hilversums Gemengd Koor. Oprichter en dirigent Gerard Vermeulen heeft nog tot 1953 het koor geleid en is toen opgevolgd door Jos Antoni, die al pianist en repetitor van het koor was. In 1971 nam dirigent Nico de Boer het stokje over en hij heeft het koor met veel enthousiasme en inspiratie 44 jaar lang geleid, tot en met zijn afscheidsconcert op 18 april 2015. 

Dirigent

Inmiddels is Stephan Pas de dirigent. Voor hem ligt het geheim van het muziekmaken in het luisteren; het luisteren naar de beweging van de muziek, naar de melodie, het ritme, de spanning en ontspanning, de rusten en de cadensen. Daarbij moet je ook luisteren naar jezelf, naar de klank die je wilt bereiken. “Musiceren is voor mij als het ware de geheime taal van de ziel, met jezelf als grondstof”. Hij besteedt in de repetities dan ook veel aandacht aan klankvorming en stemgebruik, en het doorgronden van de compositie. (www.stephanpas.com)

Pianiste

Annemieke Jussen begon in 1981 als sopraan bij het HGK, maar werd al snel gevraagd het koor op de piano te begeleiden; iets wat zij nog steeds met grote inzet en kundigheid doet. In 1986 behaalde ze haar diploma aan de Muziek Pedagogische Academie in Hilversum, met als hoofdvak piano. Daar heeft ze les gehad van Frans van Dalen. Ze begeleidt meerdere koren met verschillende muziekgenres, van oratorium tot musical en operette. Zij heeft pianoleerlingen en speelt regelmatig orgel in kerken. 

 

Stephan Pas en Annemieke Jussen

Stephan Pas en Annemieke Jussen

 

Repertoire

Accent op bijzonder klassiek

Samen met de dirigent stelt de muziekcommissie elk jaar een programma samen van werken die bij voorkeur niet zo bekend zijn en meestal uit de barok periode komen.  

 

 

Repeteren

Het Hilversums Gemengd Koor repeteert iedere maandagavond van 20.00 tot 22.15 uur in de Morgensterkerk aan de Seinstraat 2 in Hilversum. Er wordt twee keer een uur gezongen met een pauze van 15 minuten.

Het eerstvolgende en tevens laatste concert is op zondag 22 april 2018. Voor dat concert wordt momenteel volop gerepeteerd. Het programma bestaat uit liederen van diverse componisten, zoals Brahms, Schubert, Mendelssohn e.a.